Sfaturi
Poziția de dormit atunci când alegeți o saltea
Poziția de dormit
Pozițiile de dormit preferate ar trebui să joace un rol imens în selectarea saltelelor. Din păcate, puțini oameni respectă această regulă și aleg deseori modele care nu sunt capabile să susțină în mod corespunzător stilul de dormit.
Dormitul pe o parte
Când vă odihniți pe o parte, două articulații semnificative - umerii și șoldurile - ating mai întâi salteaua, creând cele două puncte principale de presiune generate de greutatea corporală.
Dormitul pe o saltea greșită poate provoca o scădere semnificativă a sprijinului, ducând în cele din urmă la dureri de spate, umăr, șold și gât.
Pentru a evita apariția compresiilor nedorite, salteaua trebuie să se potrivească corect corpului. Când dormiți în această poziție, nu depășiți nivelul mediu de fermitate al saltelei.
Avantajele dormitului de o parte:
- Poate ajuta la ameliorarea atât a sforăiturilor, cât și a apneei de somn, minimizează riscul de flux de aer obstrucționat;
- Dacă dormiți pe partea stângă, poate ajuta la refluxul acid și arsurile la stomac, precum și la alte probleme gastro-esofagiene;
- Somnul lateral prelungește și coloana vertebrală, ceea ce ajută la reducerea riscului de dureri de spate;
Dezavantajele dormitului de o parte:
- Poate exercita o presiune suplimentară asupra stomacului și plămânilor;
- Restricționează fluxul sanguin la braț, ceea ce poate duce la amorțeală;
- Există riscul apariției ridurilor premature, precum și a erupțiilor acneice prin contactul direct cu pielea cu perna;
Dormitul pe spate
Experții în somn sunt de acord cu un singur lucru - toți oamenii ar trebui să doarmă pe spate. Când dormim pe spate, răspândim greutatea corporală mai uniform pe saltea. Acest lucru reduce automat riscul de puncte de presiune. Mai mult, persoanele care dorm în această poziție pot alege, de asemenea, dintr-o mare varietate de saltele, fără riscul de durere și disconfort.
Criteriile pentru găsirea unei saltele potrivite se află undeva în intervalul durității medie spre ferm. De obicei, acestea sunt saltele care pot oferi sprijin atât de necesar întregului corp, fără a compromite confortul.
Plusurile dormitului pe spate:
- Coloana vertebrală și gâtul vor rămâne drepte și alungite toată noaptea;
- Mușchii spatelui se pot relaxa pe deplin, reducându-vă șansele de a vă trezi cu dureri de spate;
- Ridurile apar mai rar prin păstrarea feței departe de pernă;
Minusurile dormitului pe spate:
- Risc crescut de sforăit puternic;
- Este strâns legată de apneea de somn, o tulburare de somn gravă și care poate pune viața în pericol;
Dormitul pe burtă
Când dormim pe burtă, avem un set complet diferit de probleme de rezolvat. Poziția noastră de somn exercită o presiune mare asupra șoldurilor și a zonei pelvine. Fără o saltea care să ofere un sprijin adecvat, putem provoca prăbușirea stomacului în saltea. Acest lucru duce direct la curba internă a coloanei vertebrale. Există un risc ridicat de probleme cu spatele.
Din acest motiv, atunci când dormim pe burtă, trebuie să ne concentrăm pe găsirea unei saltele care să asigure o distribuție uniformă a greutății corporale. Spatele trebuie să rămână cât mai plat posibil. Saltelele dure par a fi cea mai bună soluție.
Plusurile dormitului pe burtă:
- Singurul lucru bun al somnului pe stomac este că reduce sforăitul și ajută la ameliorarea simptomelor apneei de somn;
Minusurile dormitului pe burtă:
- Menținerea capului întors lateral, gâtul răsucit și coloana vertebrală prost ridicată;
- Aceasta este cea mai proastă poziție de somn posibilă pentru coloana vertebrală, își aplatizează arcul natural și duce la dureri de spate și disconfort;
- Există riscul apariției ridurilor premature, precum și a erupțiilor acneice prin contactul direct a pielii cu perna;